Klasické pečení

Tipy a recepty na vlastnoručně upečený moučník

Z jakého těsta chcete koláč upéct?

Na přípravu těsta existuje bezpočet receptů a jejich variant. Důležité je nejprve se rozhodnout pro vhodný základní recept. Klasickým těstem pro cukráře začátečníky je zpravidla třené těsto. Toto těsto se připravuje tak, že se všechny hlavní přísady – jako máslo, cukr, vejce, mouka, kypřicí prášek do pečiva a mléko – jednoduše smíchají a podle chuti se dají ozvláštnit čokoládou, mandlemi nebo ovocem. Tady jsou další klasické druhy těsta:

Linecké těsto

Na přípravu jemných základů pro báječné koláče: Toto klasické těsto se z velké části skládá z mouky, cukru a tuku a připravuje se bez kypřicího prášku. Na rozdíl od třeného těsta se linecké těsto ve své základní podobě nešlehá, ale hněte se rukama. Kvůli vysokému obsahu tuku toto těsto nabude jen málo, díky čemuž získává svou typickou křehkou, trochu drobivou konzistenci.

Kynuté těsto

Univerzální varianta těsta: Jak napovídá sám název, do tohoto těsta se přidává droždí. Pro přípravu kynutého těsta je charakteristické, že musí chvíli „odpočívat“. A to tak, že se z těsta uhněte koule, překryje se vlhkou utěrkou a zhruba na hodinu se postaví na teplé místo. Droždí způsobí proces kvašení, během kterého se tvoří bubliny. Vzniká tak nadýchané těsto, které se hodí na přípravu různých koláčů.

Piškotové těsto

Základ vynikajících dortů – piškotové těsto se připravuje bez tuku a z velké části se skládá z vajec, která se vyšlehají v pěnu. Při šlehání je těsto provzdušňováno, čímž získává typickou lehoučkou konzistenci. Z tohoto těsta se pečou například dortové korpusy pro vynikající letní dorty s ovocem. Zkušenější cukráři se mohou pokusit i o báječné piškotové rolády.

Oblíbené recepty na domácí koláče

Čerstvé přísady a pečlivá příprava v domácí kuchyni, to je základ pro neobyčejně lahodné koláče. Jediné, co ještě chybí, je skvělý recept. Od klasické mramorové bábovky až po šťavnatý citronový koláč: přinášíme Vám sbírku našich nejoblíbenějších receptů. Co byste řekli třeba domácímu máslovému koláči jako z dob našich babiček?

Přísady:

  • 350 g másla
  • 230 g moučkového cukru
  • 7 vajec
  • 1 špetka soli
  • 230 g mouky
  • 2 polévkové lžíce rumu (podle chuti)
  • 1–2 čajové lžičky nastrouhané kůry z 1
  • pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou
  • tuk a strouhanka na vymazání formy
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 120 g kukuřičného škrobu
  1. Formu vymastěte a vysypejte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C (horní/dolní ohřev) nebo 180 °C (horkovzdušná trouba).
  2. Z másla, moučkového cukru a pomerančové kůry vymíchejte bělavou pěnu. Oddělte bílky od žloutků. Do směsi důkladně vmíchejte jeden žloutek po druhém a podle chuti také rum.
  3. Bílek se solí vyšlehejte v tuhý sníh a dejte na žloutkový krém. Mouku, škrob a prášek do pečiva smíchejte a přes síto prosejte na bílkový sníh. Všechno zvolna promíchejte.
  4. Třetinu těsta odlijte do jiné nádoby. Kakao s mlékem smíchejte v hladkou směs a vmíchejte do těsta. Do formy nejprve nalijte polovinu světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek světlého těsta. Krouživými a vlnivými pohyby vidličkou procházejte všemi třemi vrstvami, abyste vytvořili typickou mramorovou strukturu.
  5. Koláč pečte 50–55 minut v troubě uprostřed. Po upečení ho nechte zchladnout 20 minut ve formě, potom ho vyklopte a nechte vychladnout.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Přísady:

  • 250 g změklého másla
  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 250 g mouky
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z 1 citronu s chemicky neošetřenou kůrou
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • tuk na vymazání form
  1. Formu vymažte. Troubu předehřejte na 180 °C (horní/dolní ohřev) nebo na 160 °C (horkovzdušná trouba).
  2. Máslo a cukr vymíchejte do pěny. Následně důkladně vmíchejte vejce a přidejte citronovou kůru.
  3. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, vmíchejte do směsi.
  4. Těsto vlijte do formy, uhlaďte. Koláč pečte v troubě uprostřed asi 60 minut, krátce nechte vychladnout.
  5. Koláč vyklopte. Citronovou šťávu smíchejte s moučkovým cukrem. Koláč několikrát propíchněte špejlí a pokapejte směsí s citronovou šťávou.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Přísady:

  • 500 g mouky
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z 1 citronu s chemicky neošetřenou kůrou
  • 50 g změklého másla
  • 1 špetka soli
  • trocha másla na vymaštění plechu
  • trocha másla na zpracování těsta
  • 250 g studeného másla
  • 200 g mandlových lupínků
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  1. Mouku na těsto dejte do mísy, uprostřed udělejte důlek. Do důlku nadrobte droždí, smíchejte s trochou mléka, 1 čajovou lžičkou cukru a trochou mouky od kraje mísy. Těsto překryjte a nechte 15 minut odpočívat na teplém místě.
  2. K těstu následně přidejte zbývající mléko, zbývající cukr, kousky másla, citronovou kůru a sůl. Na hnětení těsta nejprve použijte hnětací háky ručního mixéru, pak rukama hněťte v hladké těsto. Těsto hněťte silně, až se na něm budou tvořit bubliny a bude se samo odlepovat od mísy. Těsto nechte na teplém místě odpočívat zhruba 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Hotové těsto silně prohněťte. Vymastěte plech. Na pomoučněné ploše vyválejte těsto do velikosti plechu a přemístěte ho na plech. Tip: Těsto nechte před vyválením pět minut odpočívat, pak se na plechu nebude zmenšovat.
  4. Jeden kratší okraj vytáhněte. Nechte dalších 10 minut odpočívat. Troubu přehřejte na 200 °C (horní/dolní ohřev) nebo na 180 °C (horkovzdušná trouba).
  5. Na horní vrstvu nakrájejte máslo na malé kousky. Pomocí dvou prstů vytlačte do povrchu těsta důlky a do každého důlku dejte kousek másla. Na těsto rovnoměrně rozložte mandlové lupínky. Cukr smíchejte se skořicí a posypte jím koláč. Koláč pečte v troubě (uprostřed) 20–25 minut.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Aby se při pečení nic nepokazilo

Ať už se rozhodnete pro jakékoli těsto, pečení bude s několika málo tipy a triky hračka. Aby se při pečení dalšího koláče nic nelepilo, nespálilo ani nerozpadalo, máme pro Vás několik základních rad:

1. Formu správně vymastěte

Noční můra: Koláč je hotový a čeká na servírování – nejde ale vyklopit z formy a rozpadne se. Aby se nic takového nestalo, dortové formy a pečicí plechy z ušlechtilé oceli vymastěte před každým použitím máslem nebo margarínem. U velmi lepivých těst pomůže, když vymaštěnou formu navíc ještě vysypete trochou mouky nebo strouhanky. Na piškotové těsto byste navíc ještě měli používat pečicí papír a boky formy nevymašťovat. Jinak těsto nemusí stoupnout rovnoměrně, ale do kužele.

2. Pečte v předehřáté troubě

Aby se koláč při pečení nesrazil, troubu vždy předehřejte na teplotu uvedenou v receptu a zvolte také uvedený typ ohřevu. Během prvních dvaceti minut pečení by se dvířka navíc vůbec neměla otvírat, aby v této fázi nedošlo k žádné ztrátě tepla. Už během přípravy by se ovšem těsto nemělo zbytečně moc míchat a mělo by se rychle dát trouby.

3. Poznejte, kdy je koláč hotový

Zkušení cukráři poznají, že je těsto upečené, rovnou podle jeho barvy. Začátečníci si mohou pomoci jinak: Zda je koláč hotový a má se vyndat z trouby, vyzkoušíte nejlépe s pomocí špejle, kterou opatrně zapíchnete do nejsilnějšího místa koláče. Jestli při vytahování zůstaly na špejli zbytky těsta, musí koláč ještě zůstat v troubě. Stupeň propečenosti dortového korpusu otestujete prstem: Jestliže se koláč na místě, kde jste ho stlačili, vrátí do původního tvaru, je hotový.

4. Před vyklopením z formy nechte koláč vychladnout

Než koláč po upečení vyklopíte z formy, měl by nejméně deset minut chladnout. Pokud chcete proces urychlit, můžete formu s koláčem postavit třeba před otevřené okno. Teprve potom koláč vyklopte. Jestliže se koláč z formy hned neuvolní, nechte ho ještě chvíli chladnout. Formu můžete navíc po obvodu objet nožem, aby se pevně držící zbytky těsta uvolnily a koláč se vyklopil snáz.

Vybavení pro kreativní kuchyni

Tchibo Praha, spol. s r.o.

Objevit ještě víc

Do kolekce Do kolekce
Profesionální hrnce z ušlechtilé oceli, 3 ks
2 490
Litinový hrnec, kulatý
1 990
  • Sada hrnců z nerezové oceli
3 190
1 790
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 790 Kč
-43 %
Sada hrnců z nerezové oceli
3 190
1 790
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 790 Kč
XL pekáč z ušlechtilé oceli s roštem
999
  • Formy na pečení vanilkových rohlíčků, 2 ks
299
199
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 199 Kč
-33 %
Formy na pečení vanilkových rohlíčků, 2 ks
299
199
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 199 Kč
Podložka na pečení k opakovanému použití
179
Miska na vodní lázeň
199
zbývá pár kusů
  • Litinový rendlík
1 490
1 290
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 290 Kč
-13 %
Litinový rendlík
1 490
1 290
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 1 290 Kč
zbývá pár kusů
Profesionální pánev v kamenném vzhledu, 20 cm
Profesionální pánev v kamenném vzhledu, 24 cm
Profesionální pánev v kamenném vzhledu, 28 cm
499
549
599
Smaltovaná koláčová forma
399
Ochranný kryt na pánev
299
499
349
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 349 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
-30 %
-11 %
Smaltovaná mísa na servírování a přípravu, s víkem
Sada smaltovaných mís na servírování a přípravu, s víky
499
349
899
799
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 349 Kč
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 799 Kč
Bohužel vyprodáno
Sada na královskou glazuru
499
  • Extra vysoká forma na dort z ušlechtilé oceli
449
299
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 299 Kč
-33 %
Extra vysoká forma na dort z ušlechtilé oceli
449
299
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 299 Kč
XL profesionální pečicí podložka pro opakované použití
299
Kryt na pánev 4 v 1
299
Pečicí podložka s okrajem pro opakované použití
299
zbývá pár kusů
  • Porcovač těsta
349
249
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
-28 %
Porcovač těsta
349
249
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 249 Kč
zbývá pár kusů
Kulaté pečicí podložky pro opakované použití, 2 ks
249
Podložka na pečení k opakovanému použití
229
zbývá pár kusů
Smaltovaná zapékací forma s víkem, malá
449
zbývá pár kusů
Smaltovaná mísa na servírování a přípravu, s víkem
399
Ošatka na kynutí těsta, kulatá
399
  • Sáček na vaření brambor v mikrovlnné troubě
199
99
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 99 Kč
-50 %
Sáček na vaření brambor v mikrovlnné troubě
199
99
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 99 Kč
Profesionální pečicí podložky pro opakované použití, 2 ks
349
  • Vykrajovací váleček na sušenky
249
199
Náhled
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 199 Kč
-20 %
Vykrajovací váleček na sušenky
249
199
Nejnižší cena za posledních 30 dní: 199 Kč
Vykrajovátka na linecké cukroví, 3 ks
199
Ochranný kryt na pánev 4 v 1
299
Zdobicí láhev 2 v 1
199
1