Upečeno s láskou, ozdobeno s fantazií: Naše tutoriály a recepty nabízejí cenné informace, jak vyrobit dort s fondánem, který bude malým uměleckým dílem. Díky našim tipům bude i naplnění a ozdobení dortů a kreativních minidortíků prostě perfektní.
Krok za krokem k perfektnímu fondánovému dortu
Upečení dortu s fondánem se považuje za královskou disciplínu v cukrářském umění. Ale nemusíte se děsit předem, je to jednodušší, než si myslíte. S naším základním receptem vyrobíte fondán, který se hodí jak k potažení dortu, tak ke zdobení. Díky podrobnému návodu se vyhnete častým chybám při práci s cukrovou hmotou. Dejte své kreativitě volný průchod – ať už při pečení na Velikonoce, nebo na příští narozeninovou oslavu! To, co budete potřebovat, je jen trocha času: dort s fondánem se nejlépe podaří, když naplánujete dobu odpočinku přes noc a pečení si rozložíte mezi dva nebo tři dny.
Ne každý korpus je pro dort s fondánem vhodný. Fondánová hmota sestává hlavně z cukru, takže se při kontaktu s vlhkostí rozpouští. Proto by neměla přijít do styku s takovými přísadami, jako je šlehačka nebo čerstvé ovoce. Hlavně u víceposchoďových dortů je konzistence korpusu rozhodující: nesmí dojít k rozmačkání spodní části dortu tou horní. Vhodnou volbou pro korpus jsou piškotová těsta v nejrůznějších variacích. Inspiraci najdete v našich tipech a receptech pro vlastnoruční pečení.
Fondánová potahovací hmota sama o sobě na dortu držet nebude. Proto musíme kromě krému mezi vrstvami korpusu nanést dodatečnou vrstvu krému i mezi těsto a fondán. Ani krém však nesmí mít moc vysoký obsah vody, jinak by se fondán začal rozpouštět: proto není jako krém vhodný například jogurt, smetana nebo puding. V úvahu přicházejí máslové nebo tvarohové krémy - u tvarohových je však nutno volit výhradně tvaroh s velmi vysokým obsahem tuku. Alternativně lze použít také tekuté želé a marmelády nebo ganache – krém ze smetany a čokoládové polevy.
K dekorativnímu potahování dortu se hodí jak fondán, tak marcipán. Fondán je však o hodně jemnější a elastičtější, a proto se s ním lépe pracuje. Navíc je cukrová hmota bílá a ne béžová jako u marcipánu, takže použitím potravinářského barviva můžete vytvořit také dorty v jemných, nebo naopak zářivých barvách. Obě potahovací hmoty jsou velmi sladké. U marcipánu dominuje typické mandlové aroma, fondán lze vylepšit přidáním potravinářského aroma. Milovníci čokolády možná ocení alternativu v podobě modelovací čokolády. Její zpracování je podobné, ale hmota není tak vláčná a poddajná, takže se s ní při zdobení pracuje lépe než s fondánem.
Recepty na dorty s fondánem pro začátečníky
Když všechny oči okouzleně hledí na velkolepý narozeninový nebo svatební dort, nemusí to vždy být dílo profesionálního cukráře. S tímto základním receptem se Vám podaří vyrobit malá umělecká díla, aniž byste museli mít rozsáhlé znalosti a zkušenosti.
![Zwei Hände kneten einen Tag](/newmedia/page/img/f23f5069c4586b34/half_classic_jpg.jpg)
Suroviny
Z tohoto množství surovin získáte cca 1,2 kg, což stačí na potažení a ozdobení jednoho dortu o průměru 28 cm.
- 6 plátků želatiny
- 675 g glukózového sirupu
- 63 čajových lžiček glycerínu (z lékárny)
- 1,1 kg přesátého moučkového cukru
Suroviny
- Želatinu namočte na 10 minut do studené vody, pak ji vymačkejte a za stálého míchání rozpusťte v 60 ml teplé vody. Vmíchejte glukózový sirup a glycerín.
- Zhruba polovinu moučkového cukru vložte do mixovací nádoby kuchyňského robota. Přidejte želatinovou hmotu.
- Hněťte při střední rychlosti, dokud to kuchyňský robot zvládne bez přetížení. Zbývající moučkový cukr následně vmíchejte ručně. Hotový fondán by měl být měkký a trošku lepivý.
- Před použitím: Vytvarujte z hmoty kouli, neprodyšně ji zabalte a nechte přes noc v chladné místnosti (nikoli v ledničce) odpočívat. Po uplynutí této doby odpočinku by měl být fondán jemně strukturovaný a elastický, aby se s ním dalo dobře pracovat.
- Tip: Pokud chcete vymodelovat fondán v krásných barevných tónech, stačí vmíchat potravinářské barvivo. Chcete-li dosáhnout výraznější chuti, můžete přimíchat také pár kapek potravinářského aroma, které se používá na pečení.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Tipy a triky k práci s fondánem
Krok za krokem k perfektnímu fondánovému dortu: Pro začátečníky bývá úplně první pokus o dort často obrovskou výzvou. Jak dort ozdobit? Čím? Na co je potřeba dávat pozor? S těmito základními technikami to zvládnete snadno.
Potření dortu krémem
Vytvořte základnu pro potažení fondánem – potřete dort máslovým krémem. Nejlepší je upéci korpus den předem a naplnit a potřít jej až další den. Ukážeme Vám, jak na to!
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
![](/newmedia/page/img/f62d87187b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Dortový korpus položte na dortovou podložku a umístěte na otočný talíř. Na dort dejte necelou třetinu máslového krému.
![](/newmedia/page/img/f15b46a87b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Máslový krém rovnoměrně rozetřete roztíracím nožem. Tato první vrstva se nazývá "crumb coat" – jejím cílem je zatřít drobky.
![](/newmedia/page/img/f54c36a87b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Dort dejte na 1 hodinu chladit, pak pomocí cukrářské karty rozetřete zbývající krém. Cukrářskou kartu musíte držet nasazenu kolmo k dortu a současně na podložce.
![](/newmedia/page/img/fd6b43087b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Nyní jednou rukou držte cukrářskou kartu a druhou otáčejte otočným talířem, na kterém máte umístěn dort. Tento postup opakujte, dokud nebude kraj dortu zcela hladký.
![](/newmedia/page/img/f23d83087b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Nakonec uhlaďte povrch dortu roztíracím nožem. Cukrářskou kartu nasaďte na povrch dortu (v úhlu 45 stupňů) a pomalu otáčejte otočným talířem.
![](/newmedia/page/img/f15af1d87b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Tento postup ještě jednou zopakujte a přitom odstraňte z dortu přebytečný máslový krém. Následně dort potřený máslovým krémem vychlaďte.
Potažení dortu fondánem
Teď jde o to, potáhnout dort fondánem, to znamená poddajnou cukrovou hmotou tak, aby byl povrch co nejhladší. Začátečníci se tohoto kroku často bojí, ale s naším návodem to snadno zvládnete krok za krokem.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
![](/newmedia/page/img/fd69947c6b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Fondán jemně prohněťte. Nejlépe to jde, když má hmota pokojovou teplotu. Proti lepení fondánu na ruce pomůže trocha kokosového oleje a troška moučkového cukru nebo škrobu.
Vláčný fondán vyválejte na silikonové podložce, na které nic neulpí, nejlépe válečkem na fondán nebo válečkem na nudle. Vyválený plát by měl být 3 až 5 mm silný. Dejte pozor na to, aby vyválený fondán byl větší než korpus dortu. Měl by velikost korpusu přesahovat na všech stranách o cca 10 cm – přebytečný fondán se dá později odkrojit.
Vláčný fondán vyválejte na silikonové podložce, na které nic neulpí, nejlépe válečkem na fondán nebo válečkem na nudle. Vyválený plát by měl být 3 až 5 mm silný. Dejte pozor na to, aby vyválený fondán byl větší než korpus dortu. Měl by velikost korpusu přesahovat na všech stranách o cca 10 cm – přebytečný fondán se dá později odkrojit.
![](/newmedia/page/img/f23ee47c6b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Kdyby se na fondánovém plátu tvořily vzduchové bublinky, propíchněte je jehlou.
![](/newmedia/page/img/fd6b46ac6b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Postavte korpus nejlépe na otočný talíř, který potahování usnadní. Navlhčete kuchyňskou utěrku a dort kolem dokola otřete. Fondánovou placku položte přes dort a horní stranu dokonale uhlaďte hladítkem.
![](/newmedia/page/img/f4faf6ac6b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Nyní fondán uhlaďte také na stranách (tj. na okrajích dortu). Pracujte přitom shora dolů. Pracujte pomalu a opatrně, dokud nebude celý dort potažený cukrovou hmotou.
![](/newmedia/page/img/f4f416ac6b032b34/half_classic_jpg.jpg)
Fondán kolem dokola nahrubo seřízněte modelovacím nástrojem. Odstávající okraje fondánu nadzdvihněte, znovu přitiskněte a uhlaďte. Přebytečný fondán na okraji dortu odřízněte.
Ozdobení dortu růžičkami nebo kytičkami
Vytvořit z fondánu figurky, kytičky a motivy, to je skutečně zábavná činnost. Ukážeme Vám, jak snadno vytvořit hezké fondánové ozdoby na Váš dort. Pokud chcete na dort něco nastříkat nebo napsat, nepoužívejte v žádném případě příliš vlhké přísady, aby se fondán nerozpustil.
Co budete potřebovat
Ukážeme Vám, jak je to jednoduché:
Na 10 kytiček nebo 3 růžičky | Příprava 15 min. | Sušení 1 ½ hodiny | 100 g bílého a 100 g růžového fondánu | škrob | silikonová podložka | váleček | vykrajovátko na fondán | nástroj na modelování | malá mašlovačka | párátka
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
![](/newmedia/page/img/f799971ddb032b34/half_classic_jpg.jpg)
Bílý fondán jemně prohněťte a na silikonové podložce z něj válečkem vyválejte placku silnou 2 mm. Vykrajujte kytičky. Z poloviny růžového fondánu vytvarujte kuličky (o průměru 2 cm).
![](/newmedia/page/img/f385a71ddb032b34/half_classic_jpg.jpg)
Modelovacím nástrojem objeďte kraj kytiček. Položte růžové fondánové kuličky na potravinářskou fólii, přehněte přes ně kytičky a nechte 1 hodinu schnout.
![](/newmedia/page/img/f23826addb032b34/half_classic_jpg.jpg)
Z původního růžového fondánu vytvarujte kuličky (3 na květ). Kytičky potřete uvnitř vodou, vložte do nich kuličky a nechte 30 minut schnout.
![Ausstecher für Fondant](/newmedia/page/img/f38f56addb032b34/half_classic_jpg.jpg)
![](/newmedia/page/img/f38416addb032b34/half_classic_jpg.jpg)
Na 1 růži z růžového fondánu vytvarujte kapku (o průměru 1 cm), napíchněte na párátko a nechte 1 hodinu schnout. Pak rozválejte fondán a vykrojte z něj 3 okvětní plátky.
![](/newmedia/page/img/f4f8230ddb032b34/half_classic_jpg.jpg)
Okvětní plátky postupně potřete troškou vody a zdola je naviňte na párátko. Okvětní plátky přitlačte.
![](/newmedia/page/img/f62ee30ddb032b34/half_classic_jpg.jpg)
Naneste si na prsty trochu škrobu a vymodelujte z okvětních plátků tvar růže. Ze zbývajícího fondánu vytvarujte další růžičky.
Jak nejlépe uchovávat fondán?
Fondán skladujte v suchu a chladu. Správné uchovávání je velmi důležité jak pro hmotu samotnou, tak pro hotový dort s fondánem. Ideální je nechat dort až do okamžiku servírování ve sklípku. Lednička je vhodná pouze v případě, že v ní není příliš vlhko, jinak by se fondán rozpustil. Pokud nemáte jinou možnost, než ledničku, dejte do ledničky misku rýže nebo soli – rýže i sůl pohlcují vlhkost. Chystáte-li se dort potáhnout již připraveným fondánem, musíte se současně přesvědčit, zda je hmota ještě použitelná. V případě, že zbytky fondánu nebyly skladovány vzduchotěsně a ve tmě, je možné, že fondán bude příliš tvrdý a suchý.
Je možné rozmrazit dort s fondánem?
Ano, je to možné. Musíte však v každém případě dbát na to, abyste na celý proces měli dost času. Při příliš velké a rychlé změně teploty se cukrová hmota začne "potit". Když rozmrazujete hluboce zmrazený dort s fondánem, je potřeba krabičku s dortem minimálně přes noc (a lépe ještě déle) nechat v ledničce. Pokud bude hmota po rozmrazení mazlavá nebo lepkavá, stačí dát ji na půl hodiny do dobře větrané místnosti a nechat pomalu uschnout. Růžičky z fondánu, které jsou určené jako ozdoby na dort, mohou postupem času ztvrdnout, proto byste je měli uchovávat bez zamražení. Jednoduše je nechte v suchu při pokojové teplotě – ideálně v kartonové krabici.