Čištění

  • Páka a sítko: Po použití je nutno páku a sítko důkladně opláchnout vodou a pravidelně čistit pomocí jemného prostředku na nádobí nebo čisticích tablet.
  • Hlava kávovaru: Lze čistit pomocí dodaného čisticího kartáčku.
  • Zásobník na vodu: Zásobník lze jednoduše vytáhnout směrem nahoru a umýt jej pod tekoucí vodou.


  • Odkapávací miska/mřížka: Lze je vyjmout z přístroje a umýt pomocí vody a jemného prostředku na nádobí.
  • Tryska na napěnění mléka: Trysku je potřeba po každém použití vypláchnout pomocí regulátoru páry. Jednotlivé díly lze očistit pomocí jemného prostředku na nádobí nebo pomocí čisticího prostředku na mléčný systém.

Řešení v případě problémů a poruch

Videokontrola

Sjednání termínu se servisním technikem.

Všeobecné

Seznamte se s pákovým kávovarem Tchibo »Lapressa«!

Při přípravě kávy pomocí pákového kávovaru proudí horká voda pod vysokým tlakem přes páku naplněnou mletou kávou. Během tohoto procesu voda extrahuje z kávy aromatické látky, zatímco hořkých tónů se vzhledem k relativně krátké době kontaktu uvolní z kávy jen velmi málo. Uživatel pákového kávovaru má navíc kontrolu nad množstvím použité mleté kávy, množstvím použité vody, stupněm namletí kávy a také nad teplotou a konzistencí připravené mléčné pěny. Tímto způsobem lze připravit espresso a mléčné speciality na bázi espressa dokonale podle vlastních představ.
Pákový kávovar je ideální metodou přípravy pro milovníky kávových specialit jako je espresso a mléčné nápoje na bázi espressa.
Pro zážitek z kávy jako v kavárně je u pákového kávovaru rozhodující správný tlak kolem 9 barů (nezaměňovat s tlakem čerpadla). Při spařování pod tlakem vzniká pěna typická pro espresso.

Pákový kávovar je vhodný pro každého, kdo si rád připravuje kávu a má trochu času nazbyt. Na rozdíl od plnoautomatického kávovaru, kde příprava probíhá pouhým stisknutím tlačítka, je totiž při přípravě kávy pomocí pákového kávovaru potřeba provést několik kroků.
V kávovaru Lapressa lze připravovat espresso, doppio (dvojité espresso) a mléčné speciality na bázi espressa, jako je cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato a flat white.
Ano. Pomocí otočné trysky na napěnění mléka na kávovaru Lapressa lze individuálně připravovat mléčné speciality, jako je cappuccino – teplotu a konzistenci mléčné pěny si můžete sami kontrolovat. K tomu je zapotřebí nádobka na napěnění mléka, ideálně nerezová konvička na mléko s objemem cca 350 ml.
Obecně platí, že všechna espressa Tchibo jsou vhodná pro přípravu s kávovarem Lapressa. Kromě klasických druhů espressa lze s pomocí pákového kávovaru připravovat i všechny ostatní zrnkové kávy. Káva namletá jako espresso umožňuje připravit širokou škálu chuťových profilů – to je to pravé pro domácí baristy!
  • Espresso Kräftig: Intensität 6/6. Ein kräftiger Espresso mit samtiger Crema, wie man ihn auf Sizilien schätzt. Perfekt auch als Cappuccino, Latte Macchiato oder Flat White. Auch als Mahlkaffee verfügbar.
  • Espresso Aromatisch: Intensität 4/6. Ein aromatischer Kaffee mit samtiger Crema, inspiriert durch die 'Dolce Vita' Mailands. Perfekt auch als Cappuccino, Latte Macchiato oder Flat White.
  • Barista Espresso: Intensität 5/6. Ein charaktervoller und intensiver Kaffeegenuss mit weichem Körper, goldbrauner Crema und einer feinen Nussnote. Perfekt auch als Cappuccino, Latte Macchiato oder Flat White.

    Darüber hinaus gibt es regelmäßige limitierte Editionen, einen Eduscho Espresso, sowie verschiedenste Speciality Coffees von lokalen Röstereien bei roasted.

    Neben den klassischen Espresso-Sorten können auch alle anderen Kaffeebohnen mit einer Siebträgermaschine verwendet werden. Warum nicht mal den Privat Kaffee African Blue für einen fruchtigen Espresso ausprobieren? Oder einen unserer verschiedenen Caffè Crema? Als Espresso gemahlen lassen sich verschiedenste Geschmacksprofile zubereiten – genau das Richtige für den Heim-Barista!
Tchibo Lapressa ohřívá vodu potřebnou k přípravě kávy pomocí termobloku. Voda se čerpá potrubím a ohřívá se elektricky. Na rozdíl od pákových kávovarů, které ohřívají vodu pomocí bojlerů, má tento způsob tu výhodu, že se Lapressa ohřívá obzvlášť rychle (během přibližně 90 sekund).
Díky technologii preinfuze je espresso obzvlášť aromatické: Při nízkém tlaku se kávová sedlina před extrakcí navlhčí, takže se aromatické látky mohou obzvlášť dobře uvolnit, což zajišťuje skutečný požitek z espressa.

Příprava espressa

Příprava espressa s kávovarem »Lapressa«

Maximální zážitek z espressa během několika málo kroků
Při správné extrakci jsou všechny složky dokonale extrahovány. Správně extrahované espresso poznáte podle charakteristické chuti a těla v závislosti na směsi (arabica/robusta a původu kávových zrn). Vizuálně se dokonale extrahované espresso vyznačuje rovnoměrnou, pevnou, oříškově hnědou pěnou. Někdy má také známé „tygří pruhy“ (pruhovaná pěna).
  1. Nasaďte do pákového kávovaru páku s požadovaným sítkem – malé sítko je na jedno espresso, velké sítko je na přípravu dvou káv espresso najednou
  2. Nasypte mletou kávu do páky a rovnoměrně ji rozprostřete. Eventuálně můžete pákou lehce poklepat o pracovní plochu nebo do ní ze strany klepnout nerezovým pěchovadlem.
  3. Jakmile je povrch kávy rovnoměrně vyrovnaný, pak pomocí pěchovadla mletou kávu důkladně upěchujte.
  4. Poté prstem nebo malým štětečkem odstraňte přebytečnou mletou kávu z okrajů páky.
  5. Utáhněte páku do přístroje a zvolte požadované tlačítko přípravy (levé tlačítko pro jedno espresso, prostřední tlačítko pro dvojité espresso nebo pro přípravu dvou káv espresso najednou).
Doporučujeme, abyste před přípravou utáhli nenaplněnou páku do kávovaru a stisknutím tlačítka pro přípravu espressa nechali jednou protéci horkou vodu. Tím se páka předehřeje a espresso bude mít během procesu přípravy ideální teplotu.
  1. Kávová směs
    Chuť espressa ovlivňuje nejen pražení a původ kávy, ale také její směs. Káva arabica se chová jinak než káva robusta. V závislosti na směsi je možné dosáhnout zcela odlišného chuťového zážitku. Směsi espressa obsahující odrůdu robusta podporují tvorbu pěny a mají výraznou chuť. Espressa obsahující odrůdu arabica mají jemnější chuť a méně pěny.
  2. Stupeň mletí
    Najít správný stupeň mletí pro přípravu úspěšného espressa je jistě jednou z největších výzev. V zásadě platí, že mletí by mělo být jemnější než u konviček na espresso. Pokud je mletí příliš hrubé, dochází k nedostatečné extrakci – voda protéká kávou příliš rychle. Pokud je naopak mletí příliš jemné, dochází k nadměrné extrakci a může dojít k zablokování průtoku vody.
  3. Množství
    Páka by měla jít snadno utáhnout a mezi kávou a hlavou kávovaru by měl být ještě prostor, aby se mletá káva mohla zvlhčit a rozpínat. Na přípravu jednoho espressa doporučujeme použít 7–8 g kávy, pro dvojité espresso by se množství kávy mělo pohybovat mezi 14–16 g.
  4. Pěchování
    K pevnému upěchování mletého espressa do páky se používá pěchovadlo. Hlavním cílem při přípravě espressa je rovnoměrná extrakce kávy. Vezměte pěchovadlo a silným, rovnoměrným tlakem bez napínání jej vertikálně zatlačte do mleté kávy v páce, dokud neucítíte určitý odpor. Poté jej opět vertikálně vytáhněte.
  5. Doba přípravy
    Doba přípravy jednoho espressa by u kávovaru Lapressa měla být přibližně 10 až 15 sekund. V případě dvojitého espressa asi 25 až 30 sekund. Pokud je příprava espressa zjevně příliš rychlá, je třeba nastavit jemnější mletí. Pokud příprava espressa probíhá zjevně příliš pomalu, je třeba nastavit hrubší mletí.

Nedostatečně extrahované espresso

Při nedostatečné extrakci se z kávy extrahuje příliš málo složek. Nedostatečně extrahované espresso se pozná podle toho, že nemá dostatečnou konzistenci (chutná „řídce“) a má nepříjemně nakyslou chuť. Vizuálně má nedostatečně extrahované espresso příliš světlou, velmi řídkou pěnu. Příčinami nedostatečné extrakce může být příliš hrubé mletí, příliš málo mleté kávy, příliš slabé upěchování.

Nadměrně extrahované espresso

Při nadměrné extrakci se z kávy uvolní příliš mnoho hořkých látek. Nadměrně extrahované espresso se pozná podle nepříjemně hořké, jakoby připálené chuti. Vizuálně lze nadměrně extrahované espresso poznat podle velmi tmavé pěny, která je na okrajích téměř černá. Příčinami nadměrné extrakce může být příliš jemné mletí, příliš mnoho mleté kávy, příliš silné upěchování.
Pokud espresso chutná „řídce“, je pravděpodobně nedostatečně extrahované. K nedostatečné extrakci dochází, když je káva namletá příliš nahrubo, nebyla dostatečně upěchována do páky nebo je extrahována jen částečně. Pokud se v kávě po spaření objeví díry, znamená to, že si voda hledala nejsnazší cestu a káva nebyla extrahována rovnoměrně. V takovém případě je třeba kávu namlít jemněji a/nebo ji silněji upěchovat.
Pokud espresso chutná příliš hořce, je pravděpodobně nadměrně extrahované. K nadměrné extrakci dochází, pokud byla káva namleta příliš jemně, byl příliš upěchována, případně bylo použito příliš mnoho mleté kávy. V takovém případě je třeba zkontrolovat stupeň mletí, upěchování a množství použité kávy.
Pokud espresso chutná příliš kysele, byla doba extrakce pravděpodobně příliš krátká (kvůli příliš nahrubo namleté kávě a/nebo příliš malému tlaku při pěchování kávy). Ke kyselé chuti může přispět také příliš nízká teplota spařování, ale to by neměl být případ kávovaru Lapressa, protože byl vyvinut podle standardů Tchibo.
Pokud je vrstva pěny na espressu velmi řídká nebo se nevytvořila, znamená to, že espresso bylo pravděpodobně nedostatečně extrahováno. Důvody nedostatečné extrakce mohou zahrnovat příliš hrubé mletí, příliš málo mleté kávy, příliš silné upěchování. Dalším důvodem příliš řídké pěny může být stará káva – zkontrolujte prosím datum minimální trvanlivosti. Kávu je navíc nutno skladovat na chladném, tmavém a suchém místě.
Pokud je kávový puk v páce po přípravě velmi kašovitý, bylo pravděpodobně použito příliš málo mleté kávy, případně byla káva namleta příliš jemně. Na přípravu jednoho espressa doporučujeme použít 7–8 g kávy, na dvojité espresso by se množství kávy mělo pohybovat mezi 14–16 g.
Pokud se po přípravě kávy objeví v kávovém puku v páce otvory a tunely, voda proniká kávou pouze lokálně (hledá cestu nejmenšího odporu). To vede k částečnému nadměrné extrahování a nerovnoměrnému toku kávy z páky. Důvody mohou být následující: bylo použito příliš málo mleté kávy, káva nebyla rovnoměrně nebo dostatečně pevně upěchována, případně byla použita stará káva (starší káva již káva tak dobře nenabobtná).
Po výdeji páry se přístroj zahřeje na teplotu, při které není možná příprava kávy. Káva by se připálila a chutnala by hořce.
Během ochlazování se rozsvítí všechna tlačítka a tlačítka espressa jsou zablokována. Pokud během této doby stisknete tlačítko pro přípravu kávy, toto tlačítko zhasne a bliká pouze tlačítko páry. Tento stav trvá, dokud se kávovar zcela neochladí. Pro urychlení procesu lze horkou vodu vypustit do nádoby přes trysku na mléčnou pěnu (otočte ovladačem páry nahoru, aniž byste předtím stiskli tlačítko páry).

Příprava mléčné pěny

Příprava mléčné pěny s kávovarem »Lapressa«

Na mléčné speciality, jako je cappuccino, espresso macchiato a další.
K přípravě mléčné pěny se používá otočná tryska pro napěňování mléka. Ta ohřívá a napěňuje mléko horkou párou. Voda se musí ohřívat spíše kvůli výrobě páry než kvůli přípravě kávy. Kávovar se proto znovu zahřívá. Proto má smysl nejprve připravit kávu – a až poté napěnit mléko. Pokud pak chcete připravit další kávu, musí se přístroj nejprve opět trochu ochladit.
  1. Nasměrujte trysku pro napěňování mléka na odkapávací mřížku a stiskněte tlačítko páry. Tlačítko páry začne blikat a spustí se proces ohřevu.
  2. Jakmile tlačítko páry začne nepřetržitě svítit, je dosaženo požadované teploty.
  3. Naplňte konvičku na mléko nebo sklenici na latte macchiato asi do 1/3 mlékem. Pěnění zvětšuje objem mléka, takže je potřeba nechat v konvičce nebo sklenici dostatek místa.
  4. Nasměrujte trysku pro napěňování mléka do konvičky a ponořte ji pod hladinu mléka. Pozor na rozstřikování – tryska musí vždy zůstat pod povrchem mléka.
  5. Otočte knoflíkem pro regulaci páry na boku přístroje do polohy „výdej páry“. Pohybujte konvičkou směrem nahoru a dolů jemnými krouživými pohyby, abyste vytvořili co nejvíce pěny. To vyžaduje trochu cviku, abyste dosáhli nejlepšího výsledku.
Chcete-li dosáhnout co nejpevnější mléčné pěny, použijte nízkotučné mléko, nicméně mléko by mělo mít minimálně 1,5 %. Pro krémovou mléčnou pěnu použijte plnotučné mléko (3,5 %). Čerstvé mléko se pění obtížněji než trvanlivé mléko. Proto je nejlepší používat trvanlivé mléko. Nejlépe se napěňuje mléko, které bylo vychlazeno v ledničce a do konvičky je naplněno až těsně před přípravou. Lahodnou mléčnou pěnu lze vytvořit i z bezlaktózového mléka nebo z mléčných alternativ, jako je mandlové, kokosové nebo rýžové mléko.
Obecným pravidlem je, že mléko je potřeba napěňovat tak dlouho, dokud není dosaženo požadované konzistence a teploty. Doporučuje se krémová konzistence a teplota kolem 70 ˚C. Té je dosaženo, když je konvička s mlékem příliš horká na dotek.
Prostřednictvím latte art lze v mléčné pěně vykouzlit různé motivy, například srdce nebo listy. Důležitá je přitom zejména správná konzistence mléčné pěny: pro latte art nesmí být mléčná pěna příliš tuhá a objemná. Ideální je jemně pórovitá, lehce krémová mikropěna.
Důležité je také pracovat rychle po napěnění, protože asi po 30 sekundách se mléčná pěna rozdělí na mléko a silnou vrstvu pěny. Napěněné mléko je tedy třeba rychle a rovnoměrně nalít do espressa. Měla by být dodržena vzdálenost asi 5 cm od šálku. Pokud je mléko naléváno do šálku z větší výšky, pak jen zvedá pěnu espressa a na povrchu zanechává málo mléčné pěny. Při nalévání z příliš malé výšky zase mléčná pěna stéká na pěnu espressa a nelze vykreslit žádný motiv.

Čištění

Čištění kávovaru »Lapressa«

Rychlé a snadné čistění díky dodanému čisticímu kartáčku
Kávovou sedlinu ze sítka nejlépe vyklepnete přes odklepávač. To se provádí prostřednictvím poklepáváním okraje sítka v páce na odklepávací tyč, dokud vlhká kávová sedlina nespadne do boxu. Je důležité klepat nejen na rukojeť páky, ale také na okraj sítka, jinak by sítko vypadlo se sedlinou.
Postup uvádějící krok za krokem najdete v návodu k obsluze.

Odvápňování

Odvápnění kávovaru »Lapressa«

Pro dlouhodobý požitek z kávy a dlouhou životnost
Lapressa indikuje, kdy je třeba odstranit vodní kámen. Když se všechna tři ovládací tlačítka rozsvítí červeně, je třeba přístroj odvápnit. To zajišťuje prodloužení jeho životnosti a úspory energie. Postup uvádějící krok za krokem najdete v návodu k použití.
Ano, Tchibo ve spolupráci se společností durgol® nabízí v rámci svého sortimentu čistič mléčného systému a odvápňovací prostředek. Všechny tyto výrobky jsou ideální pro kávovary Tchibo, včetně kávovaru Lapressa, a lze je zakoupit jak v obchodech Tchibo, tak na tchibo.cz.

Servis

Kávovary Lapressa se opravují v servisním středisku Repair Center ERC (EuroRepair Center) ve Föhren u Trieru.